Dringt een verhuis zich op om je productie te versterken? Dan is jouw vurigste wens uiteraard een perfect verloop en een vlotte overgang. Het vraagt een minutieuze voorbereiding en pakken know how om de uitdagingen bij het verhuizen van machines aan te pakken.

Nog meer dan elke andere verhuis hangt alles af van een grondige planning, coördinatie en uitvoering. Of het nu gaat om een enkele machine of een volledige productielijn. Je moet alles juist aanpakken om de operatie soepel en veilig te laten verlopen. We helpen jou hier graag mee verder. Daarom zetten we enkele van de meest voorkomende uitdagen op een rijtje, samen met de oplossing ze te overwinnen.


1. Het verhuizen van machines vraagt een gedetailleerde planning en voorbereiding

Een van de eerste en meest kritieke uitdagingen is het opstellen van een gedetailleerde planning en voorbereiding. Ten eerste is er het fysieke aspect van de verhuizing, zoals de demontage, het transport en de herinstallatie van de machines.  Ten tweede is er de planning rond productieonderbrekingen. Je wil de tijd dat de machine stilligt uiteraard zo kort mogelijk houden.

Stel dus nauwkeurige tijdschema’s op. Hou hierbij rekening met elke stap van het proces. Stel een plan B op voor als er zich onvoorziene vertragingen voordoen. Een goed voorbereid bedrijf is er twee waard.


2. Veiligheid voorop bij het verhuizen van machines

Zware en vaak complexe machines verhuizen vormt een grote uitdaging op vlak van veiligheid. Je wil dat alles en iedereen dit veilig en wel doorstaat. Maak dus zeker werk van een grondige risico-analyse. Voorzie op basis hiervan adequate veiligheidsmaatregelen, zoals het gebruik van de juiste hijswerktuigen, veiligheidsharnassen en barrières. Zorg ervoor dat iedereen die aan de verhuis meewerkt de veiligheidsprotocollen door en door kent.


3. Machines verhuizen is technisch complex

De demontage en herinstallatie van een machine is technisch complex. Het vereist gespecialiseerde kennis van de machines, zowel mechanisch als elektrisch. Schakel externe specialisten in en zorg ervoor dat de machines correct gedemonteerd, getransporteerd en terug opgestart worden.


4. Voldoe aan alle regels tijdens en na de verhuis van je machines

Bij het verhuizen van machines komen ook de nodige regels en bijhorende paperassen kijken. Ook na het verhuizen is het heel belangrijk om alles af te checken. Moet de machine opnieuw gekeurd worden voordat je ze in werking stelt? Zijn alle nodige documenten en signalisaties aanwezig? In de drukte van het moment wordt administratie nogal eens over het hoofd gezien. Daarom nemen we dit op in dit overzicht. Een reminder is altijd welkom.


5. Het verhuizen van machines vraagt een goede coördinatie

Bij het verhuizen van machines zijn meerdere partijen betrokken. Denk hierbij onder meer aan interne teams, externe specialisten, verhuisbedrijven, transporteurs en soms ook fabrikanten van de machines. Effectieve communicatie en coördinatie tussen alle betrokken partijen zijn cruciaal. Zo is iedereen helemaal op de hoogte van de planning, verantwoordelijkheden en veiligheidsprotocollen.

 

Op zoek naar techniekers met kennis van zaken voor de verhuis van je machines? Roep de hulp van SWATT in.